Александър Шпатов е автор на сборниците #НаЖивоОтСофия (2014, преведен и на английски под заглавие #LiveFromSofia), както и на Том 2.0 (2015), в който са събрани разкази от първите му три книги: Бележки под линия (2005), Разкази под линия (2008) и Календар с разкази (2011).

Отличен e с Наградата „Южна пролет” 2005 за най-добър дебют, както и с Наградата за литература на Столична община за 2015 г. Шпатов е председател на Сдружение за градски читални и главен инициатор на проекта читАлнЯта в Градската градина на София. Един от гостуващите автори е в програмата „Писател назаем”, организирана от сайта „Аз чета”. Шпатов е съставител на безплатния електронен сборник с разкази на водещи български писатели „Декамерон 2020“, проект на Сдружение за градски читални.

Във Враца е познат от гостуванията си в „Нощ в библиотеката“ 2016 г. и първото издание на литературния фестивал „Враца – книжен град“, организиран през септември 2019 г. от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Всеки може да се включи с въпроси към Александър Шпатов като ги напише в коментар под живото излъчване по време на разговора, изпрати предварително до библиотеката като съобщение във фейсбук страницата fb.com/libvratsa или на имейл: libvratsa@libvratsa.org.