Министър-председателят Бойко Борисов обяви в Търговище, че правителството обръща приоритетно поглед към Северозападна България, смесените региони и магистрала „Хемус", информира Дарик радио. Премиерът се срещна с кметове от Търговищка, Разградска и Шуменска области. Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха, че от началото на година досега спрямо същия период на 2015-а са събрани с 1.5 млрд. лв. повече приходи, което е плод на усилията на държавата и нейните ведомства.

Борисов изрази съжаление, че през предишния мандат не е постигнат синхрон между министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, който сега го има между вътрешното и финансовото министерство. „Резултатът е видим. Освен да намалим дефицита, всичко, което излезе над чертата, ще отиде при кметовете от тези региони",обобщи премиерът.
Борисов подкрепи думите си с факта, че финансовото министерство през юли има събрани в бюджета с 200 млн. повече. От началото на 2016-а пък в сравнение със същия период на 2015 г. са събрани с 1,5 млрд. лв. повече. Премиерът заяви, че „на тази база си позволяваме да финансираме жизненоважни за кметовете проекти за подобряване на живота на хората".

„Излишъкът не е плод на ръста на икономиката. Но когато държавата със своите органи застане на терен и си влезе в ролята - идват приходите", каза финансовият министър Владислав Горанов. Миналата година са отчетени 2 млрд.лв. повече спрямо 2014 г. и при сумирането се получават общо 3,5 млрд. лева ръст, плод на усилията на държавата, обобщи финансист номер едно.

В България безработните не искат да работят, а в същото време инвеститорите имат огромна нужда от работници, изрази притесненията си Бойко Борисов и подкрепи думите си с факта, че за новостроящ се завод в Димитровград работниците се търсят от съседни региони.

Премиерът обяви, че срещата му с кметове в Търговище е била по повод на техни искания за финансова подкрепа от държавата за местни водни проекти, за саниране на детски градини и училища, пътища, детски площадки и игрища, обредни домове. Следващата седмица по въпроса ще бъде прието правителствено постановление.

Източник:Dariknews