Във връзка с появилата се информация за преобразуване на районното управление в Роман в полицейски участък, изразяваме учудването си от цитираните мотиви за тази промяна. Кадровият състав щял да се намали, с цел, районите с концентрация на престъпления да бъдат наситени с полицейски служители, които сега си "почиват“. Районът на Роман е включен в категорията на „неконцентрираните“ и „почиващите“!?

Припомняме, че през последните години, Роман се „прочу“ като място с множество криминални престъпления: убийство в Камено поле, опит за убийство на млад мъж с мачете, нападение с опит за убийство срещу горски полицаи, побой над спешен медик, побой в заведение срещу младеж, кражби, грабежи, безчинства на цигански кланове. Само през последните дни имаше пожар с труп в Долна Бешовица, разбиване на заведение за обществено хранене и кражба на голяма сума пари. В началото на февруари кражба на пари и накити в Камено поле. Пак в същото село, изпочупени стъклопакети на къщата на собственик, направил забележка на местни маргинали. И това са само част от престъпленията, които са публично известни.

Нееднократно в годините сме призовавали за засилване на полицейското присъствие в община Роман. Учудени сме, че при това състояние на нещата, вместо да се увеличи, „живата сила“ се намалява, и как чрез „съкращения“, ще се повиши качеството на борбата с престъпността?

Надяваме се това неразумно решение да бъде преразгледано!