© АПИ

Движението в платното за Варна на АМ „Хемус“ е ограничено на виадукта край с. Потоп при 19-ти км. Преминаването в близо 2-километров участък се извършва двупосочно в платното за София. Спирането на трафика е за ремонт на гредите на съоръжението, които започнаха през миналата година. През 2019 г. беше ремонтирано платното на виадукта, което е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, парапети, ограничителни системи и т. н. Очаква се строителните работи на гредите да приключат през месец май и след това трафикът ще бъде прехвърлен в изцяло обновеното платно за Варна, а ще бъде затворено платното за София, което досега не е ремонтирано. Предвижда се строителните работи по съоръжението в посока столицата да завършат до края на годината. Виадуктът при 19-ти км на АМ “Хемус” е с дължина 525 м. В експлоатация е от 1975 г. и досега не е основно ремонтиран. През миналата година бяха извършени ремонтни дейности на горното и долното строене на съоръжението. Премахната е изцяло старата настилка на платното за Варна, ремонтирани са стълбове, греди, ригели и лагери. През т. г. започва обновяването на платното за София - горно и долно строене.

Продължава ремонтът на тръбата за София на тунел “Витиня” и на платното за Варна на стоманения виадукт при 35-ти км. Трафикът по мостовото съоръжение се осъществява двупосочно в платното за София, като има една лента за Варна и една за столицата. Строителните работи включват нови хидроизолация, отводняване, асфалтова настилка, ограничителни системи и маркировка. Предвидена е подмяна на дилатационни фуги, лагери, усилване на връзките на стоманената конструкция, антикорозионна защита на съоръжението и др.

В пиковите часове при интензивен трафик е възможно по-бавно предвижване в участъците с ремонт и поради това шофьорите е необходимо да предвидят повече време за пътуване и да не предприемат рискови изпреварвания.

Алтернативен маршрут на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле.

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.