Териториално са засегнати две общини – Монтана и Бойчиновци. Община Монтана – 3 случая, всички в гр. Монтана и община Бойчиновци – 3 случая (2 случая с. Лехчево и 1 случай в с. Мърчево). Разпределението по възрастови групи е както следва:

  • във възрастовата група 1-4 г. – 3 случая;
  • във възрастовата група 5-9 г. – 1 случай;
  • във възрастовата група 20-24 г. – 1 случай;
  • във възрастовата група 25-29 г. – 1 случай;

По отношение на имунизационния статус на заболелите: 83,3 % (5 случая) от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации.

Всички контактни лица са издирени.

Съставен и връчен е акт за установено административно нарушение на личен лекар, който не е извършил задължителна имунизация против морбили, паротит и рубеола на заболели деца.

Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България, на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общо практикуващия си лекар.