Обвиняемият А. е правоспособен водач на МПС с категория „В”. Многократно нарушавал разпоредбите на закона, относно правилата за движение по пътищата, за което бил санкциониран от органите на полицията.

По обед на 12.08.2017 г. обвиняемият А. управлявал лек автомобил „Форд“ от с. Комощица за с. Якимово, област Монтана. Заедно с него в колата пътувал четиринадесетгодишният му племенник – Д.А. Въпреки ограничението на скоростта от 90 км/ч извън населено място, водачът се движел с 115,19 км/ч.

По същия път преминавали два колесни трактора м. „Булгар“ с прикачени балировачки за обработка на слама. Обвиняемият настигнал и изпреварил единият от тях, след което предприел изпреварване на другия. Вследствие на превишената скорост при извършване на тази маневра А. не осигурил достатъчно странично разстояние между управлявания от него автомобил и трактора. В резултат на това колата му се ударила в балировачката. Седящият на предната седалка племенникът на обвиняемия паднал извън автомобила и получил телесна повреда.

Свидетел на инцидента подал сигнал на тел. 112. Пристигналият на място лекарски екип транспортирал пострадалия до болницата в гр. Лом, където той по-късно починал.

От изготвената на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза е видно, че причина за настъпилата смърт на момчето е остра вътрешна кръвозагуба, развила се на базата на тежка гръдна травма със счупване на кости на гръдния кош и разкъсване на белия дроб.

Предстои наказателното производство срещу И.А. да продължи в съда.