Северозападът бе представен от 66 делегати, като най-много бяха представителите от област Враца – 50 членове. Видин и Монтана бяха представени от 16 делегати.

По време на конгреса патриотите приеха декларация, в която се подчертава, че подкрепят българския патриотизъм като спасителната и обединителна идея за България и вярват, че България и Македония имат не само общо минало, но и общо бъдеще.

"Българският патриотизъм е градивен, а не агресивен. Той е разумният български консерватизъм и вярата в националния идеал. Това ще дадем на България – управление, което ще вземе най-доброто от историята, но ще гледа в бъдещето. Без да се съобразява с изток или запад и без да дели хората по партиен или друг принцип. И винаги да работим за силна, единна, независима и благоденстваща България – такава, каквато нашето национално Възраждане искаше. Такава, за каквато се бореха и умираха героите ни. Пътят няма да е лесен и ще е дълъг, но славната историята на ВМРО също е дълга. И никога не е била лесна, но винаги в защита на българската национална кауза и идеали", се казва още в декларацията.

Специални гости на конгреса бяха Армин Паулус Хампел от „Алтернатива за Германия“ , Хавиер Гарсия Мартин от испанската „Вокс“, Ян Захрадил - ACRE, Obcanska demokraticka strana, министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателятна ПП „Атака” Волен Сидеров, проф. Николай Проданов – заместник-правосъдие, Анатолий Величков – заместник-министър МО, акад. Георги Марков, акад. Стефан Воденичаров, Ервис Талюри – заместник-председател на Дружество за българско-албанско приятелство, Албания, Маринела Петреска – Македоно-българско приятелство, Битоля, Македония и други.

Структурите на ВМРО от Северозападна България ще имат сериозно присъствие в ръководните органи. Депутатът Красимир Богданов беше преизбран в Организационния съвет и в 16 членния Национален изпълнителен комитет на партията. В работата на ОС, освен него ще участват: от Враца - председателят на групата съветници от ВМРО Красимир Ангелов, Момчил Янков – председател на младежката организация, зам.-областния председател Красимир Тодоров от Мездра; от Монтана - Софрони Захариев – областен председател на ВМРО; от Видин - Лъчезар Кръстев – председател на ВМРО – Ново село.

Конгресът призова всички честни патриоти да подкрепят за втори мандат в ЕП най-полезния български евродепутат Ангел Джамбазки.