"Съществува лимит от време, в който можем да съхраняваме архитектурни конструкции на десетки векове с найлон и пръст. Особена необходимост от консервация има при обектите в местностите Градище и Манастирски дол. Ако се действа адекватно, те бързо могат да станат притегателни центрове за културен туризъм“, обясни директорът на музея във Враца Георги Ганецовски.

Тезата подкрепи и колегата му Нарцис Торбов. "Градище" се намира в достатъчно популярна природна местност, която и в момента се посещава от голям брой любители на алпинизма и планинския туризъм. Там нямаме частни терени, които да усложняват процедурите, а достъпът до обекта е лесен предвид близостта с главния път. Това е обект, който лесно може да стане атракция за туристите“, посочи археологът и сподели, че напредва проучването на втората църква в местността, датираща от времето на византийския император Юстиниан. Около храма са установени и останки от сгради, използвани вероятно за жилища. Местността е уникална още и с това, че в близка пещера е открита и първата плоча, изписана с името "Враца", датирана от XIII век.

Тъй като археологическите обекти в Градище и Манастирски дол попадат в границите на Природен парк "Врачански Балкан", е нужно ясно регламентиране на границите на проучванията със задължителни охранителни зони около тях. За целта се сформират междуведомствени комисии, обясниха от музея.

Необходимостта от проекти за опазване и развитие културните обекти за поколенията, наложи и Община Враца да стане стопанин на ранното неолитно селище и обредния център край Оходен, посочи Ганецовски.

"Идеята ни е да подготвим всичко, за да може общинската администрация да кандидатства по програми и за трите обекта. Трябва да действаме бързо, за да не се превърнем в косвени разрушители на исторически ценности“, декларира директорът на музея.


Източник: kmeta.bg