Българският Закон за убежищата и бежанците чл.4, ал.5 и Конвенцията на бежанците чл.31. т.1 пределно ясно казват, че чужденец може да пресече българската граница, за да получи три вида убежище: статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила – само ако пристига направо от територията, където са били застрашени животът и свободата му. Този текст е основополагащ, защото имигрантите пристигат в Европа, България и Гърция от Турция – държава, призната за демократична и даже получила статут на кандидат член на ЕС, в която правата и свободата им не са застрашени.

Като общински съветник Марин Цветков каза за MediaNews : „Смятам, че местната власт е длъжна да има категорично становище относно евентуални опити за настаняване на бежанци и имигранти на територията на община Враца. По думите на г-жа Бъчварова, министър на вътрешните работи, ще се разкрият още шест центъра за настаняване на имигранти. Къде ще са тези така наречени от нея ,,горещи точки”, ние не знаем. Европейското законодателство е създадено изцяло в полза на имигрантските вълни, без каквато и да било защита на българския или който и да е национален интерес”.

Марин Цветков сподели мнение, че Европейското законодателство стоварва върху най – бедната нация задължението да осигури на бежанците жилища, работа, социално и здравно осигуряване и дори детски надбавки чл. 29 от Закона за убежището и бежанците. Лица с бежански и хуманитарен статут могат да купуват недвижими имоти в България. Лицата с най – голям статут – бежанския, могат да получат българско гражданство след три години. Тези с хуманитарен, след пет години. Веднъж получили бежански и хуманитарен статут тези лица получават и правото да доведат в България техните големи семейства – жени, сестри, братя, родители, чичовци, лели, деца

В тази връзка Цветков ще предложи на Общински съвет на Враца да приеме Декларация с която да окаже превантивна роля пред държавните органи, и да се защитят интересите и спокойствието на жителите на община Враца. В Декларацията, която ще бъде подложена на гласуване, категорично ще бъде посочено, че местният парламент не желае на територията на община Враца да се създават бежански лагери, центрове за настаняване, общежития и други организационни форми за настаняване на бежанци. Подобна позиция изрази преди дни и кметът на Враца, Калин Каменов по време на брифинг с журналисти.