Посетителите научиха интересни факти и през какви трудности се минава ежедневно, за да могат тези величествени птици да се реят из небето на България. С Интерактивните пъзели най-малките научиха още любопитни неща за черните лешояди: какви места за гнездене предпочитат, каква е нормалната температура, която поддържат, какви са заплахите за тях, а накрая затвърдихме с една викторина, в която всички се справиха много добре и получиха подаръци.

Вторият ден от посещението ни във Врачански Балкан бе проведен на терен, в дома на белоглавите и черните лешояди. Представители на Фонд за дивата флора и фауна, Дружество за защита на хищните птици, ветеринарен лекар от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани посетиха площадката за подхранване на лешояди във Врачански Балкан. Бяха взети проби за изследване от 7 гарвана, три черни лешояда и един от тях беше освободен в природата.

В момента се наблюдава рекордна численост на черни лешояди извън Източни Родопи. Общо 20 черни лешояда бяха засечени през юли, а към момента са 18 в района на Врачански Балкан.

Благодарение на усилията и непрекъсната работа на Фонд за дивата флора и фауна, Дружество за защита на хищните птици, Зелени Балкани, безброй доброволци и институции, в района на Врачански Балкан, отново могат да се наблюдават лешояди - около 70 белоглави и 20 черни. На територията на парка се реализира проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE 14 NAT/BG/00649, който цели създаването на стабилна популация на този вид в района.


Източник: greenbalkans.org