"В този ден се обръщам към всички вас с архипастирско благословение и най-искрени пожелания за здраве и сили, и за успех на всяко училище, намиращо се на територията на нашата епархия и на нашата страна. Вярна на богочовешката си същност и на апостолския и светоотечески призив към разумно осъзнаване на вярата, Светата Православна Църква винаги е ценила високо и е поощрявала образователното дело, благославяйки с любов всяка инициатива, насочена към повишаването равнището на образованието и на просветата сред поверения й от Бога народ. Такава тя остава и до днес, радвайки се на всеки успех на родното образование и благославяйки с особено молитвено усърдие, както всички обучаващи, така и всички обучавани.

На добър час! И нека Божията благодат, и молитвите на светата наша Владичица Богородица, на нашия роден светия - св. Софроний Врачански, и всички светии, да бъдат с вас и с вашите семейства и през тази учебна година!“, пожела Врачанският владика.

В края на молебена владиката раздаде на всички присъстващи за благословение икони на закрилника на Враца - св. Софроний Врачански.