С разясненията на разследващ полицай, прокурор и координаторът на обучението, съдия Бозова, студентите се запознаха с конкретика по отношение на действията на разследващите органи след подаден сигнал на тел. 112 за извършено престъпление. Стажантите с интерес проследиха поредността на процесуално-следствените действия от пристигането на полицейски патрул на местопрестъплението, действията на разследващите полицаи при огледа на място, поемните лица, разпита на свидетелите и кога и как се образува досъдебно производство и се уведомява прокуратурата по случая.

Днес студентите се очаква да са приключили с досъдебното производство в качеството на разследващи органи. Ако са стигнали до извода, че случая касае престъпно деяние и имат достатъчно доказателства за извършено престъпление, в ролята на прокурори ще внесат обвинение. На следващ етап в симулативен процес студентите ще го разгледат в зала, като си разпределят ролите на съдии, прокурор, адвокати обвиняем и свидетели.

Бъдещите магистрати се обединиха около мнението на своя състудент Александър Благоев от село Паволче, че стажантската програма във Враца е изключително полезна за тях и ще се отрази позитивно на предстоящите им държавни изпити. Според тях наученото в университета се възприема по-задълбочено в атмосферата на съдебната зала с наставленията и съветите на професионалистите, които ги обучават.

И на шега и съвсем сериозно стажантите споделиха, че процесуално-следствените действия по време на досъдебното производство съвсем не са като във филмите с Хорейшио, но в действителност са се убедили, че са изключително вълнуваща, често в екстремално условия, но интересна и отговорна работа.