С реконструкцията ще се достигне подмяна на водопроводната мрежа до 97%. Основната цел на проекта е максимално задоволяване потребностите на населението, повишавайки качеството и надеждността на водоснабдяването, както и намаляване разходите за експлоатация и поддръжка на водопроводната система и загубите на вода.

Дейностите включват изграждане на главни и второстепенни водопроводни клонове и строително-монтажни работи по реконструкцията на водопроводната мрежа на Хърлец.

Проектът дава решение за реконструкция на водоснабдителните клонове по улиците, където ще се изгражда водопроводната мрежа. За направата на работния проект са използвани одобрени идейни проекти за доизграждане на цялостната водопроводна система на Хърлец и техническото задание от проведената обществена поръчка за изпълнение на строежа. Работният проект обхваща конкретни участъци и съоръжения от водопроводната мрежа. Оразмеряването на разработените участъци е извършено със зададените водни количества от идейната фаза. На новите трасета ще бъдат поставени и пожарни хидранти.

През 2020 год. Община Козлодуй приключи реализацията на първия етап на проекта, с който се реконструираха 18 848 м. от водопроводната мрежа на селото.