Тържественото честване се проведе пред паметника на „Вестителят на свободата“ и неговото начало беше дадено с приемане на почетен караул от командира на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков.

В рамките на отбелязването на годишнината третокласникът Петър Доков от Начално училище „Иван Вазов”, рецитира стихотворението „Вестителят на свободата“ и бяха представени кратки исторически факти, свързани с освобождението на града.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи секретарят на Врачанска Митрополия-отец Николай.

На тържественото отбелязване присъстваха още: народни представители, председателят на Общински съвет Нели Стоянова, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.

В знак на родолюбива почит и признателност, пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский, бяха поднесени венци и цветя.

Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” -Враца, група „Хармония” при ЦПЛР- Център за работа с деца-Враца и актьорът от Драматично-куклен театър-Враца – Борислав Борисов.