© Община Враца

Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че добрият пример не само трябва да бъде следван, но и ежедневно да бъде показван на обществото. “Нашите предци са посветили живота си в името на родния ни град. Днес отличаваме онези, които са съвременните будители и работят за развитието на Враца. Изразявам дълбокото си уважение към всеки, който милее за общия ни дом!” - каза още Каменов.

Церемонията започна с изпълнение на „Песен за Враца“ от народния певец - Юри Крумов.

Първите отличени с приза “Вестител” бяха - Военно формирование 54 990, които през настоящата година отбелязват своята 130-та годишнина, като наследници на Бдинската дивизия.

Духовият оркестър при НЧ “Развитие-1969” бе отличен по повод своя 60-годишен юбилей и активното присъствие в обществения живот на града.

Наградата “Вестител” получи и екипът на Държавен архив - Враца, който през настоящата година отбеляза 70-годишнина.

В рамките на церемонията, кметът Калин Каменов отличи и майстора на стари занаяти - Димитър Митов.

Програмата продължи с концерт на Симфониета Враца и Трио Тенорите.

© Община Враца

Днес с тържествена програма във Враца ще бъде отбелязана 145-та годишнина от Освобождението на града от османско иго. По традиция тържеството се провежда на възвишение в близост до градския център, където се намира Паметникът на воина - тръбач, който от това място известил на врачани свободата.

В памет на това емблематично събитие, всяка неделя по обед и днес в Деня на освобождението, от паметника звучи тържествен сигнал.