Наградите са в осем категории - „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Награда за цялостен принос към Мрежа за децата“ и „Специална награда“. В категорията „Герой на децата“ номинациите се правят от широката общественост на сайта на инициативата "Златна ябълка" www.1june.nmd.bg. Изборът на победител се осъществява с гласуване на публиката. Номинациите в останалите категории се правят от 152-те организации членове на Мрежа за децата от цялата страна.

Тази година в категорията „Герой на децата“ бяха номинирани 12 личности и техните каузи. Всички номинации можете да видите на: www.1june.nmd.bg. Победителят в тази престижна категория беше избран след онлайн гласуване, в което се включиха близо 2 500 човека.

За „Герои на децата“ беше избрана Антонина Кенова

Тя работи за изграждането на справедлива, иновативна и качествена система за обучение на най-малките. Работи активно за подобряване на системата за прием в детските градини, подпомага изпращането на сигнали за нередности, прави граждански разследвания на

проблемите и търси диалог с институциите, като част от Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование. Застъпва се за правата на децата със специални потребности в образователната система и обединява много родители по тези теми. Наградата й бе връчена от миналогодишните победители д-р Таня Андреева и Деница Мукова – създатели на приложението HealthyKids, което помага на родителите да се ориентират по-бързо към кое лечебно заведение да се ориентират, когато детето им здравословен проблем.

За наградите „Златна ябълка“ бяха номинирани общо 28 кандидати. Победителите бяха избрани от жури в състав: Александра Мирчева – Коалиция Образование 2030, Юлияна Колева – Национално сдружение на общините в България, д-р Маша Гаврилова – здравен експерт и част от Коалиция „България без тютюнев дим“, Елена Атанасова - УНИЦЕФ България, Алексей Пампоров - социолог от Институт за изучаване на обществото към БАН, Марина Стефанова - Българска мрежа на Глобалния договор на ООН. Мнението на децата също беше взето предвид, като в журито се включиха трима младежи от мрежа „Мегафон“, които дадоха своя глас.

Наградата в категорията „Училище“ спечели Профилирана гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, София.

Това е едно наистина различно училище, в което креативността е на преден план, а учениците предпочитат да са в час, отколкото във ваканция. Тук учителите се държат с тях като с личности, интересуват се от интересите им, от мнението им и им помагат да се развиват. А за децата със специални потребности е създадена приятелска и приемаща среда. Гимназията е спечелила проект за иновативно училище с идеята отсъстващите ученици да се обучават онлайн от къщи.

Наградата в категория „Болница“ беше присъдена на Неонатологично отделение към ІІ Специализирана АГ Болница “Шейново”, София.

Болницата осъществява кенгуру-грижа и развива семейно-ориентиран подход. Отделението работи в партньорство с немедицински специалисти, които подкрепят семействата с недоносени деца.

Наградата за „Община“ журито присъди на Община Раднево.

Родителите в общината са освободени от такса за посещение на ясли и детски градини и за ползването на детската кухня. Общината има разработена Стратегия за детето и подкрепа на семейството, основана на интегриран подход и функционираща общинска структура.

Наградата в категория „Журналист“ беше връчена на Лиляна Боянова от телевизия bTV.

Дългогодишната й работа е посветена на социалните теми, на правата на децата и техните семейства. Тя отразява проблеми, които повишават общественото разбиране за правата на децата и са с потенциал да доведат до реформи в секторните политики в България. Лиляна Боянова винаги разказва историите с уважение към всички гледни точки, без да търси сензация.

Наградата в категория „Благотворител“ получиха Фюжън Academy и нейните основатели Лъчезара и Иво Паскалеви.

Те подкрепят материално и с доброволческа работа мисията всяко дете да расте сигурно, щастливо и обичано в семейна среда. Академията работи с вярата, че всички деца са талантливи и трябва да имат възможности за развитие, възпитава гражданска активност у своите малки възпитаници, променя нагласите към дарителството.

Наградата за цялостен принос, която се гласува от Управителния съвет на Национална мрежа за децата, получи д-р Радосвета Стаменкова - изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Тя е истински ментор за хора от най-уязвимите групи в нашето общество. Темите, по които работи са свързани с промотирането и предлагането на адекватни услуги в областта на репродуктивното здраве, предоставянето на информация за различни аспекти на здравното образование, сексуалното здраве, безопасния секс и контрацепцията, социалната равнопоставеност на половете.

Специалната награда получиха всички архитекти и архитектурни студия, които участваха в конкурса за архитектурен проект на Къща на децата – студио Де-арх ООД, Ърбън Вива ЕООД, Another studio, студио POV, студио Проарх АД, Новиза ЕООД.

Наградите тази година са изработени от дамите от страничката „Плетем за българските деца“, които спечелиха наградата Златна ябълка в категория Герой на децата през 2017 г. и които създават красиви, ръчно плетени играчки за различни благотворителни инициативи.