"Лицензът беше отнет заради наличие на боеприпаси, които не се съхраняваха правилно в складовете, както и на самата производствена площадка. Към момента полицията е констатирала, че тези, които са опасни за населението, са отстранени", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че все още има технически пропуски, но те не са с опасност за населението и се очаква в най-кратки срокове също да бъдат остранени.
"На срещата, на която бях с "Емко", те самите заявиха, че има проблеми в законодателството", допълни министърът обяви, че се създава Ноционален икономически съвет към Министерството на икономиката, който да работи по проблемните казуси. "В момента се влиза в проверки във ВМЗ и "Кинтекс" заради сключените договори за последните 10 години", коментира министърът. "По темата "Дунарит" в момента имахме залог на търговското дружество, от "Дунарит" платиха, чакаме да бъде приключена процедурата и да бъде вдигнат залогът на търговското предприятие", заяви още Караниколов.
Разрешителното на "Емко" за износ на специална продукция беше отнето през юли. Причината – засечени нарушения при производството и съхранението на боеприпасите.

Част от продукцията, която чрез държавния „Кинтекс” трябваше да бъде изнесена по договор за Индия, остана блокирана на пристанището в Бургас.

Източник: actualno.com