На „Троянски“ се работи по премахване на дърветата от върха до с. Кърнаре. От Троян до билото пътят е почистен до асфалт. На „Петрохан“ от с. Гинци до билото участъкът също е разчистен, но от северната част до село Бързия са паднали много вековни дървета. Щетите, които са нанесени на обезопасителните системи и на горския фонд от горолома са значителни. Листната маса е по дърветата и мокрият сняг е пречупил огромни дървета, обясни инж. Атанасов. До пускането на движението през „Петрохан“ обходният маршрут е през Искърското дефиле.

Предприемат се всички мерки за гарантиране безопасното пътуване на шофьорите, посочи председателят на УС на АПИ. Целта е опазване живота и здравето на пътуващите.

Въпреки предупрежденията на метеоролозите и АПИ над 70% от автомобилите през почивните дни навлизаха в старопланиските проходи с летни гуми. Апелирам отново всички шофьори, на които им предстнои пътуване през високопланинските проходи да не тръгват с летни гуми. Поради високата надморска височина е възможно при падане на температурите да има заледявания и хлъзгавост на настилката, предупреди инж. Атанасов.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.