Освен трайно безработни в общо 196 общини в страната, от 1 януари ще бъдат наемани и демотивирани, които нямат регистрация в Бюрата по труда. Програмата ще бъде финансирана с 80 милиона лев от ОП ”Развитие на човешките ресурси”. По нея ще могат да кандидатстват публични и частни работодатели от общини с висока безработица. На всеки 10 наети ще има по един наставник, чието възнаграждение ще е една и половина минимална работна заплата. Очаква се следващата година програмата да осигури заетост на 10 000 души.

1 139 безработни са наети от 1 септември в Северозапада. От тях 1004 са наети по проекти на общини, а останалите 135 са в частния сектор. 442 души от Монтана са намерили препитание и реализация.
Кметове на общини са изказали благодарност за почистени гробищни паркове и речни корита в различни населени места, за облагородени паркове и градини, а частни работодатели са останали доволни от наети работници в мелница, във фирма за производство на чипровски килими и в малки фабрики.

Наетите ще получават минималната работна заплата от 510 лева и ще се трудят за почистване и облагородяване на своите селища, в помощ на стари хора и в частни фирми. Целта на социалното министерство е наетите да получат професия, да възвърнат трудовите си навици и след това да останат на пазара на труда, обяви министър Петков.