Изследването показва, че трайната умора се дължи на различни фактори, един от които е недостатъчният прием на вода. Данните потвърждават, че над 2/3 от хората, които са дехидратирани по време на работа, се чувстват изморени поне веднъж седмично.

Недостатъчния прием на вода се дължи на липса на време, стрес, подценяване на рисковете от дехидратацията, както и на факта, че едва 39% от българските работодатели осигуряват вода на служителите си.

Оказва се, че дори 1-2% дехидратация на тялото рефлектират върху работните ни резултати с цели 10%. Често хората не приемат достатъчно вода, защото не знаят, че чувството на жажда се появява чак когато дехидратацията е вече факт, а тялото и умът ни страдат. Крайните резултати са умора, загуба на концентрация, затруднения в осмислянето на информация и намаляване на ефективността.

Изследвания показват още, че шофьор, карал в продължение на два часа дехидратиран, прави двойно повече грешки от друг, който е приел необходимото му количество вода. От друга страна, хората, които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което води до по-високи професионални резултати.

Източник:trud.bg