По думите й всичко, свързано с африканската чума по свинете (АЧС), се прави така, както е било анонсирано през лятото. Двете мерки, които се предвижда да бъдат отворени, трябва да изпълняват актуализираните изисквания по отношение на биосигурността във фермите.

Танева се надява през декември или януари месец да започне разглеждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Законът има за цел подкрепа на Агенцията по храните, промените във ветеринарно-медицинската дейност и предвиждане на мерки за осигуряване на биосигурност в животновъдните ферми.

Земеделският министър призовава в добър срок да приключат дебатите за този законопроект.

Освен това стана ясно, че Министерството на земеделието готви промени в структурата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по отношение на ветеринарните специалисти. По думите на Танева трябва различно ниво на превенция, профилактика, надзор и контрол.

Според нея всичко, което се отглежда, и всеки вид животно - без значение дали за лични цели или с търговска цел, трябва да бъде регистрирано и да бъде под ветеринарно обслужване.

По отношение на сегашните мерки и контрол от Министерството на земеделието, храните и горите във връзка със засилващите се фалшиви биопродукти на пазара Танева отбеляза, че след юни-юли месец се работи по екшън план във връзка с изпълнението на препоръката на различни органи, касаещи биопроизводството в България. Една от мерките е завишен контрол на надзорните лица и операторите.

Предстои да бъде направен одит от Европейската комисия на тема биологично производство. Резултатът от този одит предопределя как Министерството на земеделието ще подкрепя биологичното производство през следващата година. "На финала сме на изпълнение на всички препоръки, изпълняваме екшън плана и се надяваме на добри резултати", каза Танева.

Източник: news.bg