Първата детска градина във Враца, в която вече се работи по метода на д-р Мария Монтесори е ДГ „Европейчета“. Дейността стартира през месец септември. До края на месец октомври предстои разкриване на групи в детските градини „Щастливо детство“ и „Слънце“.

Всеки родител мечтае детето му да развие своя потенциал, като същевременно се забавлява и расте спокойно и уверено в собствените си способности. В съвременната система на обучение и възпитание има редица методи, чрез които това може да бъде постигнато. Но има един по-нестандартен, който се отличава от останалите - методът "Монтесори"

Създателят на този интересен метод е д-р Мария Монтесори - италианска лекарка и световноизвестна педагожка. Тя развива своята система въз основа научни наблюдения на деца от раждането до юношеска възраст. Трудът й жъне успехи в различни култури по целия свят вече над 100 години. А най-ценното в него е, че може да бъде прилаган еднакво ефективно както в училищата и детските градини от преподавателите, така и от родителите у дома.

Най-характерно за метода е, че се сформират групи от деца на различна възраст. Целта е по-малките деца да се учат от по-големите, а по-големите да затвърждават знанията си, докато преподават на по-малките. Ролята на възрастния е да определи време за всяко занимание и да ръководи процеса. Това взаимодействие е отражение на реалния свят, където индивидите работят и общуват с хора от всички възрасти.