© Снимката е илюстративна

Предложението за оптимизиране на училищната мрежа бе обявено от община Видин на пресконференция.

За 2021 г. основно училище "Отец Паисий" е имало недостиг от 51 000 лева, каза директорът на учебното заведение Лиана Иванова. През тази учебна година училището е дофинансирано със средства от Община Видин в размер на 13 589 лв. В момента там учат 56 ученици в 5 паралелки, от които две са слети. В училището са записани 16 деца със специални образователни потребности, но те се обучават в Центъра за специална образователна подкрепа. Има 10 учители и петима души непедагогически персонал.

За сливането на двете училища са дадени положителни становища на Обществените съвета към тях и преобразуването трябва да приключи до началото на септември, допълни директорът на приемащото средно училище Бисерка Каменова.

Сградният фонд на ОУ "Отец Паисий" ще бъде стопанисван от Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", която и към момента ползва част от сградата. Предложението трябва да бъде утвърдено от Общинския съвет във Видин и от Министерството на образованието и науката, каза за БТА Ангел Донкин, временно изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието.