Началото бе на 3-ти септември с детска работилница под надслов „Нарисувай България“. Нашите най-малки съграждани имаха възможност да творят сред красотата на Крайдунавския парк. Работилниците ще продължат и през следващите два дни – 4 и 5 септември (събота и неделя). А произведенията на талантливите видински деца ще бъдат включени в благотворителен търг, който Община Видин ще организира в помощ на дете, което се нуждае от лечение.

На сцената на Художествена галерия „Никола Петров“ започна представянето на фолклорните състави. Над 100 самодейци радваха многобройната публика с изпълненията си. Колорит внесоха гостите от Румъния – изпълнителите от Ансамбъл „Мария Латарецу“ от Търгу Жиу, окръг Горж.

Кметът на Общината д-р Цветан Ценков официално откри фестивала. „Безкрайно съм щастлив от възможността днес да ви поздравя за втори път със старта на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“. В навечерието на Съединението на България – един от най-светлите български празници, ние във Видин показваме значимостта на Дунав, на нейната обединяваща роля, на традициите, които от векове свързват народите, живеещите по бреговете на реката“, заяви д-р Ценков. Той пожела на жителите и гостите на Видин да се радват на този фолклорен празник и на прекрасната музика, която изпълнителите ще представят през трите фестивални дни, но призова всички да се пазят и да спазват противоепидемичните мерки.

Сред официалните гости бе Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който поздрави всички участници и зрители. „Тази величествена река не само от хилядолетия изхранва хората, живеещи по поречието, не само ги обединява, но също така тя е била възпявана – има много песни за величествения Дунав. И е прекрасно, че синият Дунав ни събира всички нас през тези дни, да се порадваме“, каза митрополит Даниил, като пожела радостта да изпълни сърцата на всички.

Община Видин получи поздравителен адрес от заместник-председателя на 46-ото Народно събрание г-жа Росица Кирова. „Като заместник-председател на Народното събрание, но преди всичко като гражданин на Видин се радвам, че въпреки трудностите, породени от разпространението на коронавирус, за втора поредна година нашият град е домакин на международен фолклорен фестивал“, се посочва в поздравителния адрес.

Гост на Видин беше и обичаната народна певица Гуна Иванова, която имахме щастието да чуем на живо на миналогодишното издание на фестивала.

След официалната част дойде и кулминацията на програмата през първия фестивален ден. Градуса на настроението подгря Оркестър „Видин“. След това на сцената излезе специалният гост – емблематичният певец Райко Кирилов, който зарадва почитателите на хубавата музика, като изпълни своите вечни песни, които са обичани от няколко поколения.

В рамките на Международния фолклорен фестивал е организиран и базар на ръчно изработени стоки. Интересна е и изложбата „Холокьо – живото село“, която е подредена в Художествена галерия „Никола Петров“ и представя в снимки живописното унгарско селище, включено в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.