При извършения контрол митническите служители установили, че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен, митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електроника, 100 кг мобилни телефони и медицинска апаратура за диагностика.

В шест от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 литра и 22 туби по 30 л, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид - контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 литра. От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин. В едно от палетата с авточасти митничарите открили и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие - два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.

на 16 декември Окръжна прокуратура - Видин е привлякла като обвиняем И. Памукович за контрабанда на 5 505 литра прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите - престъпление по чл. 242 ал.3 от Наказателни кодекс и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание (престъпление по чл. 242 ал.1 б. Б, б. Г и б. Д от НК). И. Памукович е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържани под стража“.

Разследването продължава.