Студенти от Медицински Университет - Филиал „Проф. д-р Ив. Митев“ – Враца. За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на кампанията е да се повиши осведомеността сред обществото и възможността за навременно диагностициране и лечение на засегнатите.

Инициативата е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 г. и постепенно се превръща в световен феномен. В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

За България, чието население е около 7,5 млн., броят на пациентите с редки заболявания се очаква да бъде над 400 000 души.

В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др.

Всяка година стотици градове вземат участие в тази мащабнакампания. Поради пандемичната обстановка, събитието ще се организира съобразно наложените мерки.

В Храм „Св. Николай“- градинката зад паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца от 10:30 ч. ще има Водосвет, а от 10:30-11:00 ч. - Молебен.

Ще бъде осигурено информационно табло, предоставящо информация за различни редки заболявания.