Празникът Трифон Зарезан се отбелязва във Вършец от дълги години без прекъсване, винаги е очакван с нетърпение и е обичан от млади и стари.

И тази година на 14 февруари, Денят на лозаря и винаря оживи с песни, танци и весeлие площада пред сградата на Общината.

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, който е един от най-добрите винопроизводители в региона, енорийският свешеник на Вършец, свещеноиконом Петко Балджиев и царят на лозята Янчо Иванов заразяха символично лозата, посадената пред сградата на Общината специално за ритуала.

"На днешния ден – деня на лозаря и винаря, православната ни църква почита паметта на Св. Великомъченик Трифон, или както ние го наричаме – Трифон Зарезан. Днес ние ритуално зарязваме лозата и я поливаме с вино, за да е богата и качествена реколтата. Аз знам,че много семейства в нашата община произвеждат домашни вина и се гордеят с тях. На всички присъстващи пожелавам здраве, много грозде в лозята, хубаво вино в бъчвите и добро настроение. Успешна година и берекет на всички земеделски производители! Да са живи и здрави именниците!", каза кметът – домакин на празника.

"Младите хора да не се страхуват от труда и да поемат по нашия път. Да се умножат лозята, да се произвежда домашно вино и ракия, защото българинът така е свикнал от край време– с домашно винце и ракийка да подслажда и мъките, и радостите в живота си»", призова 77-годишният цар на лозята дядо Янчо, дългогодишен лозар и производител на домашно вино.

В традиционния конкурс „Най-добър производител на домашно вино” тази година бяха представени рекорден брой проби – общо 43, като претендентите при червените вина бяха 27, а при белите - 16. След дегустация на място и попълване на оценъчни карти със специални критерии, жури в състав: инж. агр. Георги Аврамов - председател и членове - инж. агр. Радослав Радков и Михаил Лазаров , определи победителите.

Победител при червените вина стана Ивайло Костов от с. Горна Бела речка, а негови подгласници – Димитър Иванов и Иво Петров от Вършец. В категорията за най-хубаво домашно бяло вино първото място завоюва Димитър Иванов, второ – Иван Димитров и трето – Николай Павлов и тримата от Вършец. Победителите в двете категории получиха парични награди и грамоти от кмета на община Вършец.

Празникът продължи с изпълненията на ученически духов оркестър „Дефилир“ с ръководител Николай Пеев, на момичетата и момчетата от танцов състав „Северняче“ при СУ „Иван Вазов” с хореограф Невена Стоянова, на певческа група „Детелина” към Клуб на пенсионера „Козница” гр. Вършец с ръководител Венка Методиева.