Тя припомни, че дигитализацията в здравеопазването е процес, започнат от предишни правителства, но в последните шест месеца са направили така, че закъснението на служебното правителство да бъде наваксано. "Това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването на светло, а всички ние имаме интерес това да се случи“, заяви още тя.

По думите й важността от електронната система ще спестява на пациентите и на лекарите време и най-после ще се създаде единно стандартизирано електронно досие, каквото има в Европейския съюз.

По думите ѝ предстои и електронно въвеждане на имунизациите в Националната здравноинформационна система. "След въвеждането на е-направление за влизане в болница и епикризите ще бъдат електронни, а пациентът няма да носи документи на хартия", обясни началникът на кабинета на здравния министър Васил Пандов.

Предвижда се да бъде създадено мобилно приложение, чрез което лекарите ще могат да предписват лекарства, които не се заплащат от НЗОК електронно. Идеята е първоначално да отпадне предписването на антибиотици на бяла рецепта. Все още обаче не е ясно кога ще бъде готово то.