Еднодневните трудови договори в селското стопанство ще се отчитат по нов начин от есента, информира Mediapool.bg. Това беше договорено по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Новите текстове са съгласувани сминистерствата на труда и социалната политика и на земеделието, както и с производителите.

Сезонният характер на труда на полето и сегашното изискване всяка сутрин да се пишат договори е твърде тромава процедура, коментира социалният министър Зорница Русинова.

Тя посочи, че често работата на полето изисква работния ден да започва много рано и няма как в 3 или в 4 часа сутринтада се направи писмената обработка, ако се наемат повече от пет, десет човека.

Новият модел е заимстван от други европейски страни.Той предвижда въвеждането на специфична трудова книжка с еднодневни талони и стикери за отчитане на отработените часове и дни.

"Под формата на специфична трудова книжка с еднодневни талони и стикери може да се отчете работата през конкретния ден, брой часове, които са обработени, защото, знаете, много често на полето има дъжд, няма как да се обере реколтата, особено розопроизводителите, те работят в много кратък период, не е нужно да бъде осемчасов трудовият договор. Направили сме преглед на приложението във всички страни членки. Считам, че балансът, който ще намерим, ще облекчи сезонността", обясни министър Русинова.

Според нея предложението няма да опорочи идеята на въвеждането на еднодневните трудови договори да се извади на светло част от нерегламентираната заетост.

"За нас беше важно да се спази трудовото законодателство и да не се компрометира с отлагане в дълъг период на сключването на самия договор, и да контролираме правомерно дали има недеклариран извънреден труд", каза Русинова.

Източник: Mediapool.bg