© ОМД - Монтана

Задължително условие за участниците бе да изпълнят и песни и мелодии от Северозападна България, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на този край. „Така то се популяризира, съхранява и предава на поколенията” - съобщават от Младежкия дом и уточняват, че тази година е осезаемо участието на представители от ОУ „Георги Бенковски” - село Черни Вит в трите раздела „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се проведе и видео конкурс за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включиха нашенчета от Германия, Франция, Испания, Кипър и САЩ.

Изпълненията на певците, инструменталистите итанцьорите бяха оценявани от професионално жури - изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел „Народно пеене” бе проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив. Заедно с нея професионалното си мнение дадоха Радка Стефанова - народна певица,вокален педагог и помощник-диригент на Академичен народен хор при АМТИИ-Пловдив и народната певица Соня Чакърова.

Оценяването на изпълненията на участниците в раздел „Инструменталисти” бе поверено на доц. д-р Владимир Владимиров - ръководител катедра „Музикален фолклор” вАМТИИ - Пловдив, Лъчезар Стаматов - артист-оркестрант в Ансамбъл „Пирин” - Благоевград и Асен Асенов - директор на Общински младежки дом - Монтана. Журито в раздел „Хореография” оглави доц. Петър Григоров. Редом с него професионално мнение дадоха хореографите Тодор Тодоров и Стоян Стоянов.

Източник: bnr.bg