Светла Дамяновска - главен експерт „Културно наследство и художествена галерия“ представи на зрителите творбите и разказа малко от биографията на твореца.

Той е родом от Криводол, но повече от 20 години живее и работи във Варна. Член е на Сдружението на варненските художници. През последните десет години негови творби са показвани в почти всички групови изложби в морската ни столица.

От 1990 г. до сега е представял творчеството си в над сто самостоятелни експозиции във Варна, Бургас, Враца, Криводол и други. Негови платна са собственост на чуждестранни колекционери във Франция, Русия, Испания, Холандия, САЩ и Германия.

Светът в картините на Явор Витанов е място, където зрителят може да разпознае бита на българина. Авторът се радва на голям успех сред ценителите на живописта, поставяйки акцент върху съхранението на българските ценности.

Явор Витанов остава верен на себе си и на своя стил. Чрез възрожденските пейзажи, художникът събужда националната ни гордост, а морската тематика оставя трайна следа в творческата му биография.

„Морето е неизчерпаем източник на красота и от всяка вълна започва нова картина, както е казал френският художник Пол Валери“, казва Явор Витанов.

От името на Община Мездра художникът получи поздрави и подарък от Нели Минева, заместник-кмет "Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности".

Любителите на изкуството могат да разгледат изложбата на Явор Витанов във фоайето на втория етаж в сградата на общинската администрация.