Новите цени на винетките за всички превозни средства до 3,5 тона са в сила от 1 януари 2023 г., като след поевтиняването с близо десет на сто годишната винетка вече струва 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., седмичната – 13 лева, а за уикенд водачите ще плащат 9 лв.

В три лесни стъпки и без регистрация всеки може да закупи електронна винетка от сайта на Yettel като (1) избере категорията на автомобила, (2) въведе данни за превозното средство и желания период на валидност и (3) завърши с плащане. След него клиентът получава потвърждение по имейл, което съдържа PDF разписка с информация за въведените данни – регистрационен номер на автомобила, срок и начална дата на валидност, ID номер на винетката, категория на автомобила. Три са и стъпките за потребителите, които вземат своята винетка през мобилното приложение. В меню „Услуги“ клиентите ще открият „е-винетка“, след което трябва да изберат (1) тип винетка, (2) да въведат данните на автомобила, телефонен номер и имейл за контакт и (3) да извършат плащането (3).

От Агенция „Пътна инфраструктура“ апелират потребителите да преглеждат внимателно въведената от тях или от съответния служител информация преди финално да потвърдят плащането. В случай на неправилно декларирани данни за номера на превозното средство, категорията му и периода на валидност на винетката се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри, а символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми, а ако регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Покупката на е-винетка е възможна и предварително – до 30 дни преди датата, от която е валидна, независимо от периода на валидността – уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна.

Повече информация за закупуване на винетка от Yettel може да бъде открита на сайта на оператора.