Три години изучава актьорско майсторство в театрално студио „Автограф“ към ОДК. Като ученичка 6 години е танцувала спортни танци в „Огоста данс” и е част от формейшъна на състава, когато става шампион на България и печели златни медали в национални и международни състезания. Като малка 2 години е била и в танцов състав. Средно образование завършва в езиковата гимназия „Петър Богдан”.
Приета е в музикалната академия в класа на доц. Алис Боварян, където изкара един семестър. Напуска заради приятелите си, които са студенти в НБУ и на следващата година кандидатства там. Приета е отново със специалност „поп и джаз пеене“ в класа на доц. Етиен Леви. Идеята й бе тази година да запише втора специалност театрално или филмово изкуство в ПБУ, но заради участието си в Х Фактор, се отлага за сега. И до днес е в прекрасни отношения с доц. Боварян, която я подкрепя безрезервно.

Мечтата на Йоана е голямата сцена и да се докаже с таланта си, че е достойна да е сред най - големите звезди. Тя е изключително упорита и последователна в заниманията си по пеене. А иначе е голяма лудетина, чиято страст са екстремните преживявания. Пада си по високите скорости, обожава да плува, да кара скейтборд, ски, сноуборд, посещавала е училище за сърф. Не пропуска да се гмурка на дълбокото в моретата, иска да полети с парашут и да скочи с бъднжи. Обожава природата и всяка свободна минута катери планините с приятели. Това е нейното място за релакс. Едно усмихнато, позитивно момиче, с чувство за хумор.

Йоана има много престижни награди от фетсивали и конкурси - от Национален конкурс за изпълнители на популярна песен на испански език „Abanico” в гр. София – Гран при и запис на избрана от нея песен в професионално студио, Национален конкурс за изпълнители на популярна песен на испански език „Abanico” в гр. София – член на детското жури като носител на Гран при от предходната г одина, от Международен конкурс за млади изпълнители “EURORITM - 2014” – Румъния, купа и звание „Дипломант“, Шесто място. Международен конкурс за млади изпълнители „CRISTAL STARS” в Румъния – Втора награда. Носител е на София гран при - Приз „Гласът на София“ – 16 септември 2015г., Национален фестивал „Орфеева дарба“- 19-20 март 2016г. – сребърен медал и други.