Уникалната дърворезба бе открита в центъра на Берковица по повод Празника на града през 2007 г. Паметникът е наречен "Дървото на живота" по заглавие от разказ на Радичков. Идеята за издигането на почетния знак в Берковица е на гражданското сдружение "Приятели на Радичков". Изработката и монтирането му са финансирани от Община Берковица. Автори на почетния символ на Радичковата вселена са скулпторът Димитър Гоцак и дърворезбарят Чавдар Антов.

„Дървото на живота“ изобразява герои и сцени от творчеството на отишлия си от този свят през 2004 г. именит писател. Дърворезбата пресъздава селския бит на магичните радичкови разкази. Увековечени са образите, с които Йордан Радичков разкрива посланието си за връзката на човека с природата - врабчетата, петела, козата. Колело от каруца напомня за цикъла на живота. Изобразени са Св/ Георги Победоносец, който убива змея, включително черквата в родното берковско село Калиманица, което отдавна не съществува на картата на нашето самозабравило се съвремие. "Ту мек и лиричен, ту бунтовен и смръщен, пълен с гръмотевици и залят с небесно електричество", казва Радичков за Берковския край.

Община Берковица получи запитване от Издателство "Просвета" за снимки на дървопластиката "Дървото на живота". Администрацията предостави на издателството авторска снимка на 10-годишния към момента на заснемането Иван Иванов Димитров от III ОУ "Иван Вазов" - Берковица, спечелила призово място във фотоконкурса "Моята Берковица - 2016", организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.