При разглеждането на изложбата срещаме възможно най-подходящия събеседник, за да ни разкаже за Николай Дойнов. Етнографът доц. д-р. Йорданка Манкова е работила повече от 45 години с Дойнов и с него я свързва и професията и приятелството. Двамата заедно са създали Етнографско-възрожденския комплекс във Враца и заедно са събрали експозиция от вещи и ноти на големия музикант Дико Илиев.

Николай Дойнов е един от участниците в комисиите по определяна мястото за изграждането на паметници, в конкурсите за паметника на Христо Ботев във Враца, в уточняване лобното място на Войводата.Той е един от най-сериозните участници в туристическият поход Козлодуй - Околчица и беше един от главните му екскурзоводи. Там утвърждаваше името и делото на Ботев и възпламеняваше и печелеше родолюбци с всичко онова, което разказваше за огнената диря, оставена от Христо Ботев и четата му на територията на региона, споделя доц. д-р Манкова.

Николай Дойнов беше човекът, който положи началото и на етнографските проучвания във врачанско. Той е първият уредник в отдела по етнография на историческия музей във Враца и превърна Кулата на Мешчийте в първата художествена галерия. Събра музейната сбирка и върна към живот къщата на Никола Войводов. Експозицията с файтоните на Мито Орозов е подредена по негова инициатива, разказва Йорданка Манкова и закичва портрета на Дойнов със зелено клонче, както по стародавна традиция закичваме ликовете на будителите.

"Изключително съм благодарна на колегите от Регионалния музей, че са направили този жест на почит към Николай Дойнов с една прекрасна изложба, с богат снимков и документален материал. За него казваха, че е "приоданец", тъй като е роден в Стара Загора. Житейската му пътека обаче го доведе във Враца и той изцяло отдаде своите сили и възможности за развитие на културния живот на града ни. Името на Николай Дойнов заслужава да бъде споменавано с почит, заслужава да му се поклоним, защото неговата звездичка на врачанския културен хоризонт свети с ярка светлина и до днес”, допълни доц. д-р Манкова.

Възпоменателната изложба в памет на Николай Дойнов може да бъде разгледана в музея на Враца до края на месец февруари.