От Сеул - Южна Корея, ще пристигне групата за песни и танци "Неул Чоом”. В 16-годишната си история тя е печелила много отличия от национални конкурси, сред които и златен медал от престижния фестивал „Чеонан Хеунг Чоом”, Гран при от конкурса на Корейското народно събрание. Директорът на групата Ким Еунюим вярва, че тя ще заплени зрителите с красотата на народните костюми и грацията на бавните движения на корейския фолклор.

Първата немска група, която участва в Международния фолклорен фестивал в Монтана е Тюрингският фолклорен танцов ансамбъл "Рудолщат". Близо 6 десетилетия той връща към живот разнообразните обичаи и традиции, песни и танци на своята област. Сценичните танцови проекти на ансамбъла обхващат от пролетни обреди до забавни игри, изпълнявани по панаирите, и ги превръщат от прост народен танц във въздействаща картина на традиционния начин на живот. Членовете му изследват старите обичаи, обработват ги и ги обогатяват с художествени средства. Танцьорите ги представят на публиката с много темперамент, хумор и артистичност. Композициите им са разработени от най-добрите професионални хореографи в Германия. Тяхната стилизирана форма е съобразена с вкуса на съвременните зрители. Високото художествено ниво и емоционалното представяне на композициите са запазена марка на ансамбъл „Рудолщат”.

Детският фолклорен ансамбъл "Лечхуми” от Цагери ще представи оригинални грузински танци, претворени иновативно от хореографите Темур и Бесарион Чанкселиани. Танците се изпълняват с автентични костюми, докато съпроводът включва и съвременни инструменти, което придава модерно звучене на традиционната грузинска музика.

От Ватра Дорна, Румъния пристига фолклорният ансамбъл "Плаюриле Дорнелор”, а от Ужице, Сърбия - танцовият ансамбъл „Ера”. И двете групи връщат визита на приятелски състави от Монтана - ансамблите „Младост” към Общински младежки дом и „Пъстрина” - към НЧ „Разум-1883”.

Те, както и Фолклорна танцувална работилница „Етнос” към Пето Средно училище „Христо Ботев”, танцов ансамбъл „Северняци” към ОДК „Ние, врабчетата”, танцов състав „Ситница” и певческите групи „Пъстренец Jr.” и „Огоста” също ще се изявят на сцената на Тринадесетия международен фолклорен фестивал.

Той е най-значимото събитие в програмата за Празника на Монтана - Свети дух. На откритата сцена в центъра на града край Огоста са се изявявали танцови формации от близо 40 държави от три континента, сред които Индия, Якутия, Египет, Йордания, Англия, Финландия, Холандия, Естония, Русия и почти всички страни от Европейския съюз и Балканите.

В рамките на програмата му се провежда и фестивал на народната кухня "Бабина душица". Алея на занаятите представя тъкачество, грънчарство, бродерия, бижутерия и други народни занаяти.