Директорът на инспекцията по труда във Враца Румен Младенов каза на пресконференция, че лицата, работили без договор, отказват да съдействат при проверките на инспекторите и не искат да им бъдат сключени трудови договори. Той обясни, че в повечето случаи те отказват договор, тъй като или са на борсата, или получават социални помощи. Добави, че проверяващите уведомяват Дирекциите за социално подпомагане по тяхното местоживеене и оттам предприемат законови мерки.

Директорът на инспекцията съобщи още, че през 2016 г. са съставени 174 акта на работодатели с груби нарушения на трудовото законодателство. Сумата на издадените наказателни постановления за тези актове е 423 000 лв. Актовете са изготвени на работодатели, които са юридически лица.

За периода се влезли в сила 169 наказателни постановления след изтичане на срока им за обжалване. Сумата на тези наказателни постановления е 327 000 лв. Румен Младенов акцентира върху факта, че през миналата година след намесата на инспекцията по труда са платени забавени заплати в размер на 226 000 лв в 10 фирми в сферата на текстилната и охранителната дейност.