Според евангелския разказ, на този ден Дева Мария за пръв път донесла своя младенец Иисус Христос в Йерусалимския храм и го посветила или представила на Бога.

Всяка година тук се събират потомците на родолюбивите балканджии от Миновия род, за да се поклонят пред оброка и да предадат на деца и внуци вярата, родовата памет и посланията на отколешните традиции.

Десетилетия наред святото място се е поддържало от ревностния християнин Иванчо Минов от село Игнатица. За него всички говорят, че той е човекът, който спомогнал за възстановяването на повечето от 17-те оброци в землището на Игнатица.

Като неписан синовен дълг, след кончината на дълголетния балканджия, грижата за оброка и продължаването на традицията поемат 74-годишният син на дядо Иванчо Божидар Минов и съпругата му Мария. Всяка година двамата дават на този ден традиционния курбан. Да почетат оброка дойдоха дъщерите на Божидар - Иванка и Нели, зетьовете Румен и Васил, внуците Георги, Цветан, Божидар и малките правнуци Румяна и Божидар, както и десетки жители на Игнатица. Така святото място тази година отново събра тримата Божидаровци – най-възрастният – бай Божидар Минов, внукът и най-малкият наследник и носител на името – Божидар III – само на година и десет месеца.

Синът на дядо Иванчо разказа, че преди много години оброчният знак бил изграден от другата страна на пътя, но по-късно неговият баща и още няколко боголюбиви игнатенчани го преместили на сегашното му място. За да е по-близо до Бога!

По случай празника Сретение Господне водосвет за здраве на миряните отслужи йеромонах Йоаникий, ефимерий на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица. Той благослови всеки един от присъстващите, като първи бе най-малкият Божидар. След него отецът повика при себе си децата, както Спасителят навремето първи е благославял най-малките. Благослов получи и "виновникът" за празника - бай Божидар и цялото му христолюбиво и богоотдадено домочадие.


След празничния водосвет, Божидар Минов разказа, че още когато е помагал на баща си да се грижи за оброка, е взел решение да продължи делото му, предал го е на дъщерите си, предава го сега и на своите внуци и правнуци.„Сега съм поел грижата да продължа традицията на рода Минови. Имам внуци и правнуци и се надявам да не прекъсват започнатото от поколения наред. Защото вярата е това, което ни крепи и ни прави по-добри. Защото без традиции няма род, а род без традиции не е род", допълни бай Божидар.

По-късно, дошлите на водосвета и техните гости, се отправиха към Игнатица за общата трапеза в салона на кметството селото, където, според канона, отец Йоаникий прекади казана с овнешка курбан чорба, осигурена от сем. Минови, и поръси за здраве присъстващите около 180 човека от Игнатица и съседните села.