Първото предизвикателство е "Академия за творческо писане". Тя стартира от 3 юли и е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да работим с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията, споделиха в аванс от Регионалната библиотека.

Идеята е да ги срещнем с гост ментори, които да им предадат опита си. Децата ще получат умения за назоваване на общото и осъзнаване на важното в разнородни текстове, запознаване с жанровете, ще има работилници за измисляне на заглавия, упражнения по стил, илюстриране. Целта е да се акцентира на правилната употреба на българския език и неговото многообразие, да се подпомагат деца с изявени интереси в областта на литературата, да насърчава техните заложби и да им дава възможност за изява.

В началото на юли започва и второто издание на инициативата #VlogOn. Тя отново е насочена към децата от 10 до 16 години и основата цел е да получат знания в областта на новите технологии, комуникации, краезнание, безопасната работа с Интернет, създаване на видео канали в социалните мрежи. Идеята е в края на курса всеки от тях да създаде свои собствен видео блог – влог.

Третото предложение е насочено към по-малките от 3 до 10 години и е озаглавено "Детска архитектурна работилница". Целта е в продължение на 4 седмици децата да подредят карта „Мини Европа” с архитектурните паметници от страните на Стария континент. Това ще се случи с помощта на 3D пъзели. Докато се забавляват децата ще се запознаят с основна информация за културните забележителности и ще слушат традиционни приказки за всяка страна.