За сравнение: през същия период на 2015 г. посетителите са били общо за първите шест месеца - 25 728., а за месец юни - 4 857. През 2016 г. има увеличение - 27 946 бр., а за месец юни - 5 339. Същевременно за последната една година са разкрити близо 60 нови места в легловата база.

По повод Световния ден на туризма Община Враца, съвместно с Природозащитен център "Натура“, организира туристически поход до пещерата "Леденика“. Сборният пункт е пред сградата на център "Натура“, а часът на тръгване - 9:00 часа. Преходът ще бъде в рамките на 6 часа, като е предвиден 1 час за обяд и почивка.

Любителите на туризма и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с различните пещерни образувания, както и да посетят уникални природни забележителности, като Мечото кладенче и скалния венец „Гарванец“. По време на туристическия поход, за участниците е предвидена екскурзоводска беседа от квалифициран планински водач.

По случай Световния ден на туризма екипът на Природозащитен център "Натура“ организира томбола за всички участници, като голямата награда е безплатна разходка с електрически велосипед до избран обект, намиращ се на територията на Природен парк "Врачански Балкан“.

Към момента желание за участие в похода са заявили повече от 60 души. Те са ученици от Професионална техническа гимназия "Никола Вапцаров“ и студенти от филиала на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“.

Всички любители на туризма, които няма да могат да се включат в делничната разходка на 27 септември, могат да вземат участие в съботен поход, който ще се проведе на 30 септември по следния маршрут: Учителски колони - м. Тезеро - Враца. Сборният пункт отново е Природозащитен център "Натура”, а часът на тръгване - 8:30 в събота.

Организатори на събитието са Община Враца, Дирекция на ПП „Врачански Балкан”, Природозащитен център „Натура“ и Младежки център. Във връзка със Световния ден на туризма, кметът Калин Каменов изпрати поздравителни адреси на всички хотелиери на територията на община Враца, на служителите в Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”, на ОП „Спорт и туризъм”, Регионален исторически музей – Враца и на Клуба на туристите ветерани в град Враца.