Съботният ден във Враца беше предназначен за малчуганите. Над 40 културно-образователни инициативи бяха включени в тазгодишното издание на Детския панаир. Съорганизатори на събитието бяха Фондация "Изиарт" и Община Враца, като входът за всички прояви от празника на децата бе свободен. Площад „Христо Ботев” се превърна в шарено и шумно увеселително място за стотици деца и техните родители.

За хлапетата бяха предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство. Любопитните надзърнаха в света на науката с ателие, което показа какви са свойствата на водата. Едно от новите и най-атрактивни кътчета в програмата беше Корпус за бързо гърмене, където група млади химици направиха страхотно шоу.

Имаше и ателие, в което децата правиха принтове на символите на Враца. По традиция на площада имаше и истинска пожарна кола, в която пръв се качи Юри и заяви, че е възможно някой ден да я подкара. Момиченцата, разбира се, чакаха на опашка да ги разкрасят с детски татуировки с миещи се бой за лице и ръчички.

Същия ден Враца се присъедини към националната инициатива „Чети с мен“, която е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В нея се включиха двете библиотеки в града - Регионалната библиотека „Христо Ботев“ и тази към Читалище „Развитие 1869“. Пред читалището бе подредена изложба на детски рисунки, сътворени от малки художници от врачанските училища.

Пред Общината феята Малвина прочете на децата приказката за Пинокио. Най-малките слушаха с интерес какво казва Мечо Пух на приятелите си.

За вълненията от празника 7-годишно момиченце каза за Medianews.bg: "Навсякъде днес беше много хубаво. Първо си мислех, че като е панаир, ще има разни гювечета, ще продават анцузи на сергии и ще мирише на кебапчета. Обаче детски панаир значело друго нещо. Рисуване, игри, усмивки, слушане на приказки. Така беше, много хубаво, беше", с малко притеснение обясни детето, а майка му ни разреши да го снимаме, за да се види красивият фейсарт върху лицето му.

Съботният ден във Враца наистина беше цветен и усмихнат празник, а властелин на града бяха децата. По някое време заваля за кратко дъжд, но той не успя да разсърди малчуганите, а празникът продължи след малка пауза от игрите под шатрите на площада.