Председателят на Общински съвет - Роман Тихомир Вълчев, който бе задържан на 30 март при спецакция на ГДБОП и ДАНС във връзка с аферите в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация” и оттогава е в следствения арест, отново запази своя пост. След като на майската сесия на местния парламент искането за предсрочно прекратяване на правомощията на Вълчев въобще не влезе в дневния ред, а на сесията през юли то не получи достатъчна подкрепа, сега отново проектът за решение не получи необходимия брой гласове в пленарната зала.

Искането за освобождаване на Тихомир Вълчев от ръководния пост бе поради трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията като председател за повече от три месеца.

При проведеното тайно гласуване за предсрочно прекратяване на неговите правомощия „за” гласуваха 5-ма от присъстващите на сесията 10 съветници, 4-ма бяха против, а един се въздържа.

Веднага след обявяването на резултатите от гласуването временно изпълняващият длъжността председател на ОбС - Роман Иван Алексиев, съветник от ПП "АБВ", обяви че в знак на несъгласие с решението напуска днешното заседание и ще преосмисли по-нататъшното си участие в съвета.

"Нашето партийно решение е, че ние не можем да стоим повече в този Общински съвет, в който партия ГЕРБ погазва законите и не може да се раздели със своя лидер. На нас ни е под достойнството да лъжем гражданите на Роман, че мислим за тях, а да показваме не само, че не мислим, а гледаме само как да спасим една личност”, заяви при излизането си от залата Иван Алексиев.

Това бе на път да провали по-нататъшното заседание на Общинския съвет, тъй като сесията остана без председателстващ. След десетминутна почивка съветниците решиха да изберат за председателстващ д-р Даринка Лазарова и да продължат заседанието, което включваше рекорден брой - 32 точки.