© Община Враца

Три ще бъдат обособените четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори. Първата локация е Регионална библиотека „Христо Ботев“, където от 18.00 ч., на открито, ще се четат откъси от творби за деца от сръбски и немски писатели. Литературното пътешествие ще продължи в 18.45 ч., в кафене „Старата къща“, с произведения на френски и английски творци. На терасите на Младежки дом, от 19.30 ч., ще бъдат представени книги на италиански и шведски автори.

Събитието „Нощ на литературата“ се организира от Община Враца, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Младежки дом.

Началото на инициативата е дадено през 2006 г. от Чешките центрове по света. Провежда се по едно и също време в различни европейски градове. България се включва за девета поредна година. Главни организатори са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Целта на събитието е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления.

Източник: Община Враца