Темата, с която г-жа Йорданова запозна присъстващите - "Прякорите на долнокременчани", събуди мили спомени и затрогна присъстващите на срещата. "Ще се разходим мислено днес по улиците на Долна Кремена, ще минем през селото къща по къща... и ще оживят съселяните ни чрез прякорите си. Хората се помнят с делата и с децата си, но дълготрайно оставят в паметта на поколенията и с прякорите си. Народът ни има уникалната способност максимално точно и ясно да назовава света около себе си и поуките от житейските ситуации. За нас днес остава да помним казаното и да се дивим на неговата образност и неповторимост“.

В направеното проучване са отразени 186 прякора, групирани по общ типичен признак в 11 обособени групи: идващи от имена на животни и растения (Бобъра, Бръмбарчето, Гулежа, Котака), според упражнявана професия (Даскала, Сортовия, Пикасото), по характерна черта на характера и поведението (Раванете, Дивия, Тръня), идващи от имена на предмети (Грамофончето, Баса, Гилзата), на база външен характерен белег (Черния, Чипия, Мустака) и др.

Тази поредна инициатива ще бъде последвана от подобни проучвания, свързани със словесния местен фолклор - пословици и поговорки, клетви и благопожелания, устойчиви словосъчетания, особености на местния диалект). Направените изследвания ще се използват в краеведските четения и ще останат част от културно-историческото наследство на село Долна Кремена.