Културната проява бе открита с изпълнението на актьорите от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб – Враца, с художествен ръководител Георги Врабчев, които представиха вълнуваща игра с огнени палки.

Актьорите представиха тракийския Дионисиев ритуал в духа на древните тържества, включващ дегустация на вино в автентични тракийски съдове.

Сред гостите на събитието бе и директорът на Регионалния исторически музей във Враца – Георги Ганецовски. Той поздрави всички за спазването на традицията и разкри откъде идват корените на празника, разказвайки легендата за Дионис.

„Дионис е слънчево божество – Бог на виното, но и най-важното – на умиращата и раждащата се природа. Бог на веселието и на лозата“, сподели Ганецовски и пожела здраве на всички.

Специален поздрав към всички присъстващи отправи оперната певица Маргарита Дамянова, която изпълни ария от операта „Орфей и Евридика” от немския композитор Кристоф Глук.

Празничната програма продължи с рецитал на деца от Групата за художествено слово към Центъра за подкрепа за личностно развитие, с художествен ръководител Лилия Христова. Учениците разказаха историята на Свети Трифон Зарезан.

„Традицията повелява стопанката да стане сутрин рано, да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Освен питата, задължително се пече и кокошка, пълнена с ориз или булгур.“

Кулминацията на вечерта бе изпълнението на танцьорите от Ансамбъл „Мездра”, с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

Всички гости на събитието имаха възможност да дегустират греяно вино от ароматни плодове и подправки, приготвено по автентична рецепта, и подходящи мезета, дело на възпитаниците на ПГ „Алеко Константинов“.

Традиционните Дионисиеви празници преминаха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.