Директорът на „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ - Виктор Станчев, няколко пъти спомена, че ситуацията е била много усложнена заради падналите температури и обледените съоръжения, имало 10 см. лед по кабелите и те не издържали на тежестта. Главният изпълнителен директор на ЧЕЗ, Петър Холковски посочи, че инвестиционната програма за България била 10 пъти по-малка от тази в Чехия, и трябвало да бъде разбрано, че от ЧЕЗ полагат усилия за поддръжка на електропреносната мрежа. През последните четири дни 60 служители на енергото ежедневно са работили по отстраняване на 1300 аварии, поради прекъснати връзки в подстанциите на Мездра и Роман, където имало 32 скъсани кабели по електропроводите и няколко повалени стълба.

Кметовете на населени места в областта се изказаха един по един за проблема, доведен от първия 30-сентиметров сняг за тази зима. А кметът на Мездра, Иван Аспарухов, видимо раздразнен от дебатите каза дословно, че всички край масата, като ръководители и отговорни фактори „трябва да си посипем главите с пепел”.

Той нарече срещата закъсняла и е трябвало да се проведе поне на втория ден след многобройните аварии, а комуникацията била неадекватна. Аспарухов каза, че трябва да благодарим на хората, които са работили на терен, но най-вече и ако трябва да се благодари на някого, то това е на търпението на хората. От ЧЕЗ някак несериозно обясниха, че те нямат координати на новоизбраните кметове. Заявиха, че сигнали за аварии получавали предимно от тях и от граждани. Мария Попова, зам - кмет на Враца, пък съвсем сериозно ги попита риторично, защо това е така във века на развитите технологии.

Мездренският кмет заяви, че ако от ЧЕЗ имат нужда от помощ за кастрене на дървета и правене на просеки, ще го сторят с местни сили, но отстраняване на аварии нямало как да стане навреме, защото 8 служители на енергото обслужват 52 села. Той призова представителите на ЧЕЗ да кажат конкретно, каква информация им е необходима от общините, за да се възмездят материалните загуби на хората заради изгорели фризери, телевизори и други елуреди.

Потърпевшите от липсата на ток в продължение на 4-5 дни трябва да бъдат обезщетени и едва ли това трябва да стане с колективни искове в съда - каза той. От ЧЕЗ отговориха, че за изгорелите уреди е указан какъв е редът. По отношение на процедурата при форсмажорни ситуации, гражданите трябвало да входират молби, от ЧЕЗ, до 24 часа щели ги посетят на място, ще опишат повредените уреди и ако дружеството има вина, ще им възмездят загубите.

Иван Аспарухов беше категоричен, че кметовете и да станат матросовци, няма да се справят с такъв вид ситуация, а някои от ЧЕЗ трябва да вземе палката и да ръководи конкретните аварийни ситуации. Иначе кметовете три дни вървяха из снежните полета да търсят паднали стълбове и скъсани кабели. Извинявам се на хората за безсилието на системата, на организацията на едно общество, което трябва да управлява жизнено важни сектори. Явно трябва да подобрим координацията между вас и кметовете и да работим заедно. Не съм съгласен да се оправдаваме с природата, да се погледнем и да си потърсим вината и да намерим общи решение -добави кметът на Мездра.

Представителят на министерството на енергетиката - инж. Даниела Донева обеща, че на територията на засегнатите общини ще бъде извършена извънредна проверка за състоянието на електропреносната мрежа. Областният управител Малина Николова предложи актуализация на списъка за приоритетен достъп до ЧЕЗ с имената и телефоните на кметове и кметски наместници, изготвяне на Координационен механизъм за работа между местната власт и ръководството на електроразпределителното дружество.

Николова се съгласи с предложението на кмета на община Мездра, в зимния период ежемесечно да заседава Кризисният щаб към Областния съвет за сигурност, на който да бъдат обсъждани проблемите на общините и да бъдат координирани действията на изпълнителната власт. Вчера на срещата от ЧЕЗ заявиха, че във всички населени места електрозахранването е възстановено над 90 %. и обещаха днес да има захранване на 100% във всички засегнати селища. Дано е така.