© Facebook

Въпреки времената на трудности и обучението от разстояние, децата и техните възпитатели се ангажираха с благородната инициатива. Монетите се събират в буркани, които по-късно се предават на организаторите на кампанията.

„Дарителството на Жълти Стотинки е начин за възпитание на човечност и състрадателност у подрастващите. Целта е да се научат от ранна възраст да даряват, да помагат, да отворят сърцето си. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Нашите ученици и вашите деца днес, събраха 43 килограма жълти стотинки. За да се случи всичко това, към благородната кауза се включиха учители, родители на учениците и семейство от с. Люти брод, което дари на учениците 3 килограма жълти стотинки. Настъпилата пандемия от COVID-19 не спря доброволческите ни дейности. Благодарим, на всички добросърдечни хора включили се в акцията Жълти Стотинки и на нашата милосърдна менторка Десислава Димитрова“, това написа Петя Илиева в своя профил в социалните мрежи.

„Жълти стотинки“ е благотворителна акция от деца за деца. Специфичното в случая е, че основните участници в нея са децата. Те са тези, които дават, и тези, които получават. Всяко дете събира у дома си през цялата година дребни жълти монети и с разрешение на родителите си ги предава в пунктовете по градове.

Всяко година един град е столица на акцията, и в продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които в деня на детето – първи юни, и шести декември – деня на Св. Николай Чудотворец, се предават в указаните пунктове в градовете. Парите от акцията отиват за обзавеждане на детски болнични стаи, закупуване на играчки и апаратура за лечебни заведения, построяване на детски площадки.

Програмата насърчава и развива дарителската култура у децата. Основната цел на проекта е развиване на културата и средата за споделяне и даряване, чрез формиране на знания за личностно развитие и емпатия и в частност за дарителството и придобиване на опит в реализиране на дарителски инициативи сред учениците.