В 11:40 часа Негово Високопреосвещенство ще отслужи молебен за здраве и ще разкаже за Въведение Богородично на децата от Детска градина “Слънце”. В 12:30 часа врачанският владика ще положи основен камък на новостроящ се Център за настаняване от семеен тип, а в 14:30 часа ще извърши водосвет и ще разговаря с непълнолетни, лишени от свобода, в новия поправителен дом във Враца.

На Въведение Богородично Православната църква отбелязва едно събитие от живота на Дева Мария. Когато тя навършила 3 години, праведните й родители - светите Йоаким и Анна, изпълнили обещанието, което дали пред Бога. Те я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди раждането й. Преданието разказва, че когато стигнали пред църквата малката Мария сама изкачила всичките 15 стъпала. Там ги посрещнал първосвещеникът Захария, който въвел Мария в най-святото място в храма, наричано светая светих.

От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът Въведение Богородично е определен за Ден на християнското семейство и православната младеж.