Изрично се забранава и рекламата на генетично модифицирани храни(ГМО) и на храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца. Забраната се въвежда с нов Закон за храните, приет на първо четене от парламента. Проектът е внесен от Министерския съвет.

Намерението е новият закон да гарантира "висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните и да осигури прилагането на правото на ЕС и националните мерки в областта на храните". Законът регламентира основните изисквания към опаковането, етикетирането и рекламата на храните.

Въвежда се изрична забрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца, посредством реклами или търговски съобщения, насочени към детска аудитория, в които участват деца или представят деца, консумиращи тези храни.

Въвежда се и забрана по отношение рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.



Източник: //www.novini.bg