Писмото с указания идва, след като стана ясно, че училищното настоятелство в Софийската математическа гимназия имало приходи от курсове над 1 млн. лв. годишно. По повод тази информация започна и финансова проверка от страна на НАП.

В писмото на образователния министър се обръща и внимание на даренията. Вълчев напомня, че това е доброволен акт и трябва да се спазва принципът на личната воля на дарителя. „Вземането на решение от органите на настоятелството или от ръководството на училището за събиране на определена сума, като дарение от всички родители, не е в съответствие с доброволния характер на дарителството. При набиране на средства от дарения в специална книга задължително се отбелязва видът, размерът, стойността и целите на получените и предоставените дарения, както и данни на дарители“, гласи още писмото. В него образователният министър напомня още, че събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание.

Както „Монитор“ вече писа, миналата седмица стана ясно, че в столичното 54-то СУ „Св. Иван Рилски“ са били раздадени декларации за доброволно подпомагане на родителите. Документът предизвика остра реакция в групата „Майките на София“ в социалната мрежа Фейсбук, след което от училището обявиха, че отменят дейностите, посочени в декларацията.

Източник: monitor.bg